Etusivu

Guides

Maista lasisi

Miksi sinun tulisi valita viinilasit viinin mukaan

Käytätkö samaa viinilasia kaikkiin viineihin, olipa kyse Etelä-Ranskan Côte du Rhônesta, Burgundy Pinot Noirista, saksalaisesta Rieslingistä tai italialaisesta sangiovesesta? Lue lisää siitä, miksi kannattaa valita lasi, joka sopii rypäleen tai alueen viiniin.

Oikea viini ansaitsee oikean lasin. Tämä väite saattaa kuulostaa kliseeltä, mutta se on totta! Oikealla viinilasilla voi olla suuri merkitys lempiviinielämykselle. Mutta kun viinilaseja on niin paljon, voi olla haastavaa tietää, mikä niistä sopii parhaiten viinille. Tässä Wineandbarrelsin blogikirjoituksessa käymme läpi erityyppisiä viinilaseja ja selvitämme, miksi maku voi vaihdella käytetyn viinilasin mukaan. Esittelemme lasinmaistelukonseptin ja kerromme, miten viinirypälekohtaiset viinilasit voivat vaikuttaa viiniisi valtavasti.

Mitä viinilaseja kannattaa valita?

Osa 1: Mitä eroa on puna- ja valkoviinilaseilla?

Useimmat tietävät punaviinilasin ja valkoviinilasin välisen eron, jossa suurin ero on koko ja muoto. Yleisesti ottaen punaviinilaseissa on leveämpi kulho, joka antaa viinin "hengittää". Tämä leveys auttaa vapauttamaan punaviinin makuelämyksen kannalta tärkeitä aromeja. Toisaalta valkoviinilasit ovat pienempiä ja niissä on usein kapeampi aukko, mikä auttaa säilyttämään valkoviinin viileän lämpötilan ja herkät aromit. Jos haluat saada viinistäsi kaiken irti, valitse lasi, joka sopii viinin rypäleeseen tai alueeseen.

Mitä eroa on rypälekohtaisilla viinilaseilla?

Lasin muotoilu ja tuoksu: erilaiset viinilasit on muotoiltu niin, että tuoksu voi keskittyä ja ohjautua nenään eri tavoin. Jotkin lasit on suunniteltu korostamaan hedelmäisiä aromeja, kun taas toiset keskittyvät monivivahteisuuteen ja kimppuun. Viinilasin muoto voi vaikuttaa siihen, miltä viinin tuoksu tuntuu.

Suutuntuma ja viinin tasapaino: viinilasin muoto ja koko voivat vaikuttaa viinin kosketukseen suuontelon ja kielen kanssa. Tämä voi muuttaa makua, rakennetta ja tasapainoa. Jotkin lasit voivat korostaa viinin hedelmäistä makeutta, kun taas toiset voivat pehmentää tanniineja tai lisätä hapokkuutta. Riippuen siitä, missä kohtaa kieltä viini ensin koskettaa.

Viinin hapettumisnopeus: lasin koko ja aukko voivat vaikuttaa siihen, kuinka paljon happea viiniin pääsee. Tämä voi muuttaa viinin kehitystä ja makuprofiilia ajan myötä. Jotkin lasit on suunniteltu tukemaan hapettumisprosessia ja avaamaan viiniä vähitellen, kun taas toiset voivat hapettua nopeammin ja intensiivisemmin. Joistakin viineistä on myös hyötyä, jos ne dekantoidaan ja ilmastetaan karahvissa. Tässä ajatellaan erityisesti nuorempia tai voimakkaasti tanniinisia viinejä. (Lue myös blogikirjoituksemme viinin hapettumisesta.

Osa 2: Mikä on lasinmaistelu?

Miten maustan lasin?

Viinin maistelu erilaisilla laseilla on jännittävä ja informatiivinen kokemus, jossa voit oppia lisää siitä, miten erilaiset lasimallit voivat vaikuttaa viinin aromiin, makuun ja suutuntumaan. Keskittymällä tietyille viinityypeille kehitettyihin viinilaseihin lasinmaistelu voi antaa syvemmän käsityksen viinin monimutkaisuudesta ja hienovaraisista vivahteista.

Valitse viinilasit: aloita valitsemalla valikoimasta viinirypälekohtaisia viinilaseja, jotka sopivat haluamallesi viinityypille. Tutustu yllä olevaan luetteloon, kun valitset viinilaseja. Varmista, että lasit ovat puhtaat ja ettei niissä ole astianpesukoneesta jääneitä saippua- tai suolajäämiä. Pidä myös lasillinen vettä valmiina, sillä siinä voi olla myös hauska maistella viiniä.

Valitse viinejä: valitse valikoima viinejä, jotka edustavat eri tyylejä ja rypälelajikkeita. Muista temperoida viini oikein optimaalisten makuelämysten varmistamiseksi.

Voit myös valita sokkomaistamisen, sillä se on hauska tapa poistaa mahdolliset ennakkokäsitykset ja antaa sinun keskittyä makuun ja aromeihin tuntematta ensin viiniä. Myymme monia mielenkiintoisia välineitä sokeaan maisteluun, mukaan lukien suositummat mustat lasimme, joiden avulla on todella vaikea uskoa tai olla uskomatta, onko kyseessä ruusu-, puna- vai valkoviini. Toinen tärkeä osa sokkomaistamista on mahdollisuus "piilottaa" pullo, ja tässä meillä on välttämättömät pullosukat.

Aloita maistelu: Vinifioi kaikki lasit kaatamalla hieman viiniä lasiin ja pyörittelemällä sitä. Toista kaikkiin laseihin. Kaada nyt jokaiseen lasiin uusi siivilä viiniä. Aloita tarkkailemalla jokaisen viinin väriä, kirkkautta ja viskositeettia jokaisessa lasissa. Sen jälkeen voit haistaa viinin ja tunnistaa eri aromit. Ota siemaus ja anna viinin liikkua suussasi samalla, kun huomaat makuvivahteita, happamuutta, tanniineja ja jälkimakua. Toista prosessi jokaisen gallonan viinin kanssa ja kiinnitä huomiota eri lasien makuelämysten eroihin.

Kokemus: todennäköisesti pystyt nyt maistamaan merkittävästi erilaista samaa viiniä sen mukaan, mistä lasista sitä juodaan. Kun seuraavan kerran haluat tutustua uuteen viiniin, älä unohda kokeilla erilaisia viinilaseja uusien makuelämysten löytämiseksi!

Kokemus: todennäköisesti pystyt nyt maistamaan merkittävästi erilaista samaa viiniä sen mukaan, mistä lasista sitä juodaan. Kun seuraavan kerran haluat tutustua uuteen viiniin, älä unohda kokeilla erilaisia viinilaseja uusien makuelämysten löytämiseksi!

Loppusanat

Pidätpä sitten Spiegelau-viinilasien klassisesta ja ajattomasta muotoilusta, Zalto-viinilasien edistyneestä muodosta ja toiminnasta, Schott Zwieselin särkymättömästä Tritan®️-lasista tai Riedel-viinilasien ylellisestä eleganssista, meiltä löydät täydellisen lasin jokaiseen viiniin ja tilanteeseen.

Lasinmaistelu on kiehtova tapa tutustua viinin monimutkaisuuteen ja vivahteisiin. Käyttämällä erilaisia viinirypälekohtaisia viinilaseja voit kokea merkittävän eron aromissa, maussa ja suutuntumassa.

Me Wineandbarrelsilla uskomme, että paras viinilasi saa sinut nauttimaan viinistäsi eniten. Kauniiden viinilasien valikoimassamme on laaja valikoima tyylejä ja materiaaleja, kuten kristalliviinilaseja, jotka korostavat viinin kauneutta ja monimutkaisuutta. Etsitpä sitten täydellistä viinilasia suosikkiviinillesi tai vain kauniita viinilaseja vieraillesi, meiltä löydät jotakin joka makuun ja budjettiin.

Vieraile esittelytilassamme Hillerødissä tai Fredericiassa tai löydä uusi suosikkilasisi verkosta jo tänään!

Olemme aina valmiita auttamaan ja opastamaan sinua.

Tilaa uutiskirjeemme

Rekisteröityessäsi hyväksyt tietosuojakäytäntömme. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.