Etusivu

Asiakastapaukset

Milloin viini on valmis juotavaksi?

Se vaihtelee paljon, mutta on olemassa muutama nyrkkisääntö

Kysymykseen, kuinka kauan viinipullon on makaava ennen juomista, on yhtä monta vastausta kuin viinejäkin. Se vaihtelee paljon, mutta muutama nyrkkisääntö voi auttaa.

Joskus, kun ostat pullon viiniä, eli pullo, joka hyötyy varastoinnista yli muutaman vuoden ajan, varastointipotentiaali voidaan määrittää useilla eri tavoilla.

Kun sanotaan, että viini on nautittava 10 vuoden kuluessa, lähtökohtana on satovuosi. Toisinaan viininmyyjäsi kuitenkin sanoo saman asian, ja silloin se voi olla tarkoitettu ostohetkestä lähtien. Siksi on hyvä ajatus poistaa mahdollinen sekaannus kysymällä, mitä tarkoitetaan. Älykkäintä on, kun sanotaan, että viiniä tulisi kuluttaa vuosina 2018-2025. Sen jälkeen ei ole enää paljon tehtävää. Ja silti...

Keneltä neuvot tulevat?

Tuottajilla on yleinen kiinnostus siihen, että sinä kuluttajana kulutat viinisi mahdollisimman nopeasti, jotta mahdollisuudet ostaa uusi pullo samaa tuotetta olisivat suuremmat. Tämä on yksi syistä, miksi monet tuottajat suosittelevat, että viini nautitaan muutaman vuoden kuluessa.

Kyseessä voi tietenkin olla myös viinejä, jotka on tarkoitettu juotavaksi vain nuorina. Tiettyjen viinien varastoinnissa on kuitenkin piilossa monia hauskoja ja suuria yllätyksiä, jotka perinteisesti yhdistetään nopeaan kulutukseen.

Vanha samppanja (yli 50-vuotias) voi maistua upealta ja täysin erilaiselta kuin nuori samppanja. Sama pätee perinteisesti yksinkertaiseen ja raikkaaseen Muscadet-viiniin Loiresta, jota on helppo säilyttää 20 vuotta. Tällaisia viinejä on monia, jotka voivat yllättää myönteisesti pitkäaikaisessa varastoinnissa. Jälleen kerran viininmyyjän on oltava hyvä neuvonantaja.

Maut ja mieltymykset

Päättämättömän ilmapiirin ja niiden pienten nostalgisten tunteiden lisäksi, joita voi syntymää edeltävän pullon avaamisen yhteydessä syntyä, on kyse siitä, maistatko sitä ylipäätään.

Periaatteessa säästät viinissä, koska maku muuttuu paremmaksi. Kuten kaikki tietävät, maku on suhteellinen asia.

Jotkut eivät pidä vanhasta viinistä. Heidän mielestään se maistuu samalta ja viinistä puuttuu hedelmiä, mehua ja elinvoimaa. He voivat nauttia viiniä nuorena, jopa suuria perinteisiä Bordeaux'n tai Barolon viinejä. Kovat tanniinit (ruskea happo), korkea intensiteetti ja hyvä happamuus sopivat erinomaisesti erityisesti proteiini- ja rasvapitoisiin talviruokiin.

Toisten mielestä on mielenkiintoista maistaa samettista ja lähes mutaista viiniä, kun taas lasissa tuntuu historian siivet.

Ja sitten on niitä, jotka rakastavat molempia. Ne, joiden mielestä on hauskaa ja opettavaista seurata viinin kehitystä ajan mittaan. Siksi he ostavat 12 pullon laatikon ja avaavat pullon silloin tällöin, kunnes viini on täysin kypsää.

Monet tekijät

Makumieltymystesi ja viinin säilytysaikasuositusten erojen lisäksi säilytyspaikkaan liittyy vaihteluita. Mitä lämpimämpi ja mitä enemmän lämpötila vaihtelee viinikellarissa, sitä nopeammin viini kehittyy.

Jos esimerkiksi ilmoitetaan, että tiettyä viiniä voidaan nauttia vuosina 2018-2025, kuuma kellari tarkoittaa, että viinin juomista ei pidä odottaa vuoteen 2025. Kylmässä kellarissa päinvastoin.

Kyse on omien mieltymystesi löytämisestä, kellarin tuntemisesta ja ennen kaikkea asioiden maistamisesta. Kellarihuoneen hyllyjen lisäksi voit tutustua viinikaappivalikoimaamme, jos haluat varmistaa pullojen optimaalisen säilytyksen.

Aloita ja kokeile.

Pidä hauskaa tyylillä!

Tilaa uutiskirjeemme

Rekisteröityessäsi hyväksyt tietosuojakäytäntömme. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.