Etusivu

Asiakastapaukset

Näin opit viinistä

Oppaat, gurut ja kultakaivokset

On mahdotonta tietää kaikkea viinistä, ja yksityiskohtien taso on loputon, jos etsit jatkuvasti lisää tietoa. Media, oppaat ja gurut taistelevat yhdessä viininmyyjien kanssa voittaakseen sinun suosiosi. Juhlitaan!

Kun siirryt pelkästä viininkuluttajasta ja viinin nautiskelijasta, jonka suosikkituote on vanha "ad lib" tai kolme 100:n hintaan, kehittämään aitoa makua viinistä, on upeaa, että sinulla on niin paljon tietoa odottamassa.

Viinikirjallisuutta on niin paljon, että jopa tämä yritys kirjoittaa muutamia käteviä suosituksia voi helposti kadota joukkoon. Pidämme kuitenkin kaulaa korkealla ja annamme hyviä vinkkejä.

Aloituspakkaus

Hyvä paikka aloittaa viiniä pelottavana aloittelijana on hankkia hyvät viinin ABC:t. Verkossa on paljon tietoa, mutta hyvä analoginen kirja on loistava tapa saada perehdytystä uuteen opintoalaan.

Aihe on niin laaja, että on täysin järkevää antaa toimittajien muokata ja valita lukijan kannalta olennaisten ja hyödyllisten kriteerien perusteella.

Kattava viiniopetuskirja, jossa voit selata ja lukea valittuja kappaleita. Toisin sanoen erikoiskirja, joka tutustuttaa sinut perusasioihin, kuten siihen, miten viiniä itse asiassa tuotetaan, mitkä tekijät sen luomisessa vaikuttavat makuun, rypälelajikkeisiin, viinialueisiin ja olemassa oleviin viinilajeihin.

Hyvät oppikirjat

Suosittelemme ehdottomasti Hugh Johnsonin ja Jancis Robinsonin Worlds Atlas of Wine -sarjaa. Se on 400 sivun luku ja hyvin yleistävä työ, joka kattaa vähän kaikkea. Se maksaa noin 500 kruunua, mutta se tarjoaa monia ihania lukutunteja.

Toinen todellinen herkku on Jancis Robinsonin ensykopedinen mestariteos The Oxford Companion to Wine.
Kun olet ladannut oppikirjan, on aika kaivaa hieman syvemmälle. Esimerkiksi aluekohtaisissa teoksissa kuten Søren Frankin kirja Barolosta, Niels Lillelundin kirja Rhône-laaksosta ja erityisesti Richard Juhlinin En Duft af Champagne.

Ohjaimet

Koska uusia tuotteita tulee lähes kerran vuodessa rypäleiden sadonkorjuun jälkeen, syntyy aina tarve uudelle oppaalle, jossa viinit esitellään niiden tullessa markkinoille. Tässä on lueteltu kaksi esimerkkiä oppaista, joita pidetään luotettavimpina ja jotka julkaistaan analogisesti, vaikka useita niistä löytyy myös verkosta.

Italiankielinen Il Gambero Rosso on englannin- ja italiankielinen. Tämä on Raamattu, joka tarjoilee vuosittain yhdestä kolmeen viinilasia tuhansille italialaisille viineille.

Ranskassa sitä kutsutaan nimellä Le Guide Hachette des Vins, ja ranskalaiset pitävät sitä lahjomattomana (mainosrahan, lahjojen ja vastaavien avulla) tietosanakirjana. Valitettavasti se on saatavilla vain ranskaksi.

Siellä on todella paljon oppaita. Kysy viinikauppiaaltasi ja viinitovereiltasi, minne he menevät etsimään tietoa ja maisteluvihjeitä.

Aikakauslehdet

Jos haluat inspiroitua lukemalla lehtiä, on vaikea pysyä tanskalaisissa. Totta kai saamme Gastron ja Smag og Behagin, jotka molemmat kirjoittavat erinomaisia pieniä kappaleita viinistä, mutta niissä ei ole kyse pelkästään viinistä.

Omistautuneet tanskalaiset viinilehdet ovat harvinaisia, ja niillä on taipumus syntyä ja rikkoutua noin viiden vuoden välein. Nyt korttelissa on kuitenkin uusi lapsi, ja se näyttää aika hyvältä Din Vinguidelle. Tanskalaisten viinilehtien maailman todellinen valomajakka on Vinbladet vuodelta 1992. Se on erittäin ammattimainen kuivalla pinnalla. Ehdottomasti jotain janoiselle nörtille.

Perinteisesti suurissa viinintuottajamaissa on paljon hyviä viinilehtiä, mutta yleisöä palvelemiseksi haluamme korostaa englanninkielisiä lehtiä. American Wine Spectator on yksi isoista pojista. Korkea laatu, herkullinen ulkoasu ja mieltymys amerikkalaisiin viineihin sekä ulkomaisiin viineihin usein liittyvään tyyliin.

Makuspektrin toisessa päässä on englantilainen dekantteri, joka voi myös ylpeillä korkeasta ammattimaisuudesta ja hyvästä ulkoasusta. Täällä makumieltymykset ovat enemmän perinteisen eurooppalaisen makuisia.

Gurus

Robert Parker Jr. tarkoittaa gurua. Vuodesta 1978 lähtien hänen lehtensä The Wine Advocate on arvioinut monia erilaisia viinejä sen kuuluisan ja kuuluisan 100-pisteisen asteikon perusteella. Kaikki tiedot ovat saatavilla osoitteessa robertparker.com, ja se on erinomainen lähde maisteluvihjeitä ja tietoa viinitiloista eri puolilta maailmaa. Maku ja tyyli ovat hieman täyteläisempiä ja raskaita, vaikka Robert Parker on nyt jättänyt sen asiantuntijatiimille, jolla on laajemmat ja vivahteikkaammat makumieltymykset.

Jos Robert Parker on kuningas, meillä on toisessa nurkassa kuningatar: Master of Wine Jancis Robinson. Hänen verkkosivustonsa jancisrobinson.com on yhtä täynnä maisteluvihjeitä, mutta sen lisäksi hänen sivustonsa on virtuaalinen bonanza tiedosta ja uutisista. Pisteasteikko on jopa 20, mutta tyyli ja maku ovat ehdottomasti klassista eurooppalaista.


Molemmat sivustot ovat n. €95. vuosi täysjäsenyyteen, mutta jos suhtaudut asiaan vakavasti, se on hyvää rahaa.

Yhteenveto on siis seuraava:

Perustietojesi alentamiseksi kannattaa ostaa hyvä oppikirja tai kaksi. Siirry sitten nopeasti eteenpäin ja uppoudu maantieteellisesti erikoistuneisiin teoksiin toiveidesi ja tarpeidesi mukaan.

Suuret oppaat sopivat erinomaisesti ajan tasalla pysymiseen yhdessä hyvämaineisen guru- ja/tai mediajäsenyyden kanssa. Voit tehdä tämän sekä analogisella että digitaalisella tavalla.

Lopuksi jäljelle jää vain tämä yksinkertainen kolmivaiheinen raketti:
1) lukeminen
2) makua
3) oppiminen

Toista numeroista 1-3 ja toista uudelleen.

Pidä hauskaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Rekisteröityessäsi hyväksyt tietosuojakäytäntömme. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.