Etusivu

Oppaat

Kuinka pestä viinilasit

Viinilasien pesun ei tarvitse olla niin monimutkaista

Miellyttävän illan jälkeen lasissa herkullisen viinin kanssa hyvässä seurassa monien viinilasien peseminen kummittelee isännän mielessä.

Riippumatta siitä, pesetkö viinilasit käsin vai käytätkö mieluummin astianpesukonetta, on olemassa muutamia vinkkejä ja temppuja, jotka voivat opastaa sinua parhaan tavan pestä viinilasit.

  • Viinilasien pesu käsin
  • Viinilasien pesu astianpesukoneessa
  • Kuinka kuivata viinilasi

Viinilasien pesu käsin

Jos haluat puhdistaa viinilasisi käsin, saat parhaan tuloksen noudattamalla tätä pientä ohjetta.

Seuraavat asiat tulee pitää mielessä, kun peset viinilasit käsin.

Jos et kestä tiskaamista heti, on ihan ok jättää lasit yön yli viinijäämien kanssa. Itse asiassa kuivattu viinijäännös on parempi kuin kuivatun veden jättämä kalkkijäännös.


Pesuaine ilman hajuvettä on paras tapa puhdistaa viinilasit.

Käytä puhdasta astianpesuharjaa tai uutta puhdistussientä.

Vesi ei saa olla liian kuumaa. 40°C on täydellinen.

Pese lasi varovasti ammeessa ja huuhtele puhtaalla vedellä.

Kuivaa ja kiillota lasi suuressa, puhtaassa, nukkaamattomassa keittiöpyyhkeessä. Tarkastellaan itse kuivaustekniikkaa myöhemmin. Lempeys on salasana!

Lasi ei saa haistaa mistään, etenkään astianpesuaineelta tai happamalta keittiöpyyhkeeltä.

Aseta viinilasi aukko ylöspäin, älä pohjaa ilmaan. Tällä tavalla ylimääräinen kosteus voi haihtua.

Viinilasien pesu astianpesukoneessa

Astianpesukoneen kestävät viinilasit:
Suurin osa maailman suurimmista viini- ja juomalasien valmistajista sanoo, että heidän lasinsa ovat konepesun kestäviä.

Jos valmistaja ei suoraan suosittele konepesua, useimmat valmistajat yleensä ainakin sietävät sen.

Suuret lasinvalmistajat, kuten Spiegelau, Riedel, Zalto ja Lucaris, suosittelevat viinilasien pesua astianpesukoneessa. Riippumatta siitä, kuinka valitset viinilasisi pesun, on aina hyvä idea tarkistaa lasinvalmistajan suositukset.



Voit pestä viinilasit helposti astianpesukoneessa. Varsinkin jos astianpesukoneessa on erityiset lasiohjelmat sopivan alhaisella lämpötilalla.



Aiemmin astianpesukonetta pidettiin ehdottoman kielteisenä viinilasien puhdistamisessa. Tällä skeptisyydellä oli jokin perustelu, sillä astianpesukoneissa ei aikaisemmin ollut niin kehittyneitä lasiohjelmia kuin nykyään.

Onneksi nykyään ei ole häpeä olla laiska astianpesukone. Päinvastoin, koska astianpesukoneet ja lasinvalmistajat ovat nykyään erittäin hyviä ystäviä. Ravintolateollisuus pesee viinilasit korkeassa lämpötilassa, mutta lyhyen aikaa. Juuri ajan ja lämpötilan yhdistelmä on avain. Ja sitten pehmennysaineet teollisessa mittakaavassa, mutta se on toinen tarina.

On olemassa muutamia fiksuja temppuja, jotka varmistavat, että lasit saavat täydellisen kokemuksen astianpesukoneessa käymisestä.



Tärkeää pesukoneessa pestäessä:
Varmista, että kone on säädetty oikein paikallisen veden kovuuden mukaan ja että kone on täytetty huuhtelukirkasteella ja suolalla. Tarkista veden kovuus täältä GEUS:sta ja noudata astianpesukoneen käyttöoppaan ohjeita.

Täytä vain viinilasit koneessasi. Ei mitään kattiloiden, kulhojen ja lautasten kanssa samanaikaisesti.

Aseta viinilasit tiukasti ja lujasti koneeseen. Vältä niitä osumasta toisiinsa ja varmista, että viinilasien ympärillä on runsaasti tilaa. Ei ole hyvä idea olla liian väkivaltainen ja puristaa vain ylimääräistä lasia alas. Mieluummin liikaa kuin liian vähän tilaa. Käytä tarvittaessa astianpesukoneessa viinilasitelinettä.

Käytä astianpesukoneen lasiohjelmaa tai vältä yli 45°C lämpötilaa ja varmista lyhyt pesuaika, jos astianpesukoneessasi ei ole erityistä lasiohjelmaa.

Heti kun kone on pesenyt astiat, avaa luukku, jotta lasit höyrystyvät muutaman minuutin ajan.

Nyt kuivaat lasit huolellisesti keittiöpyyhkeillä. Tarkastelemme kuivaustekniikkaa erillisessä osiossa tässä artikkelissa.

Jälleen, kuten käsien pesussa, viinilasi on jätettävä hengittämään, eikä siten, että pohja on ilmassa.

Kuinka kuivata viinilasi

Jotta voit kuivata viinilasit tehokkaasti ja tehokkaasti ja samalla estää niitä rikkoutumasta, tässä on muutamia hyviä vinkkejä.

Pyyhkeet ja kuivauspyyhkeet on pestävä hajustettomalla pesuaineella ja huuhteluaine on kielletty.

Käytä nukkaamattomia paloja joko puuvillakankaasta tai mikrokuituliinasta. Mikrokuituliinat ovat loistavia, ja parhaat niistä ovat sellaisia, jotka on suunniteltu lasipintojen, kuten peilien ja vastaavien puhdistamiseen.

Suosittelemme käyttämään kahta sopivan kokoista pyyhettä, yksi kumpaankin käteen. Vaihtoehtoisesti hyvin(!) iso pala voi myös tehdä sen.

Nyt tulee temppu! Pidä lasia kupissa pyyhkiessäsi. Ylivoimaisesti yleisin syy viinilasien rikkoutumiseen on lasin vääntyminen. On erittäin helppoa ja houkuttelevaa kiertää vartta ja kuppia vastakkaisiin suuntiin lasin kuivaamiseksi. Valitettavasti tämä on myös tehokas tapa pilata hyvä viinilasi, sillä liikkeessä on erittäin helppo saavuttaa liikaa vääntöä.

Jos mahdollista, on hyvä idea olla kuivaustelineitä, joita käytät vain viinilasien ja karahvien kuivaamiseen.

Kuinka valmistaa ja säilyttää viinilasit

Glasses of all kinds, including wine glasses, are best stored with the bottom down and the opening up. In this way, the glass gets rid of all excess moisture, and you avoid that the glass takes on an odor from the cardboard box or cupboard in which it is stored.

Before you use the wine glass, it is still a good idea to smell the glass. A stay in a cardboard box or a wooden cabinet can give the glasses an unwanted smell.



You can usually easily remove this smell by rinsing the glass in a little water and drying it afterwards.

Or you can do as the professionals in the restaurant industry, the wine waiters, do. A serious sommelier, if necessary, "washes" the glass in wine before serving by flinging a little wine around in the glass.

You can advantageously do the same, and then pour the mixture into the sink or down your throat.

Siksi viinilasisi näyttävät oudolta

Matta- tai valkoiset lasit pesun jälkeen:
Joko lasisi on kalkkeutunut tai lasirutto on saanut sen vaurioitumaan. Matta, valkoinen ja maitomainen pinta, joka voi ilmestyä lasille säännöllisen konepesun jälkeen, johtuu yleensä kahdesta asiasta: kalkkikivestä tai lasirutosta. Toinen on helpompi ratkaista kuin toinen, koska näiden kahden välillä on ero.

Lasitauti viinilaseissa:
Lasin likaantuminen nähdään valkoisena raitana lasin päällä, ja se on itse asiassa lasimassassa olevaa piihappoa, jota vapautuu lämpötilan noustessa yli 60-65°C pitkän ajan kuluessa. Lasirutto tuhoaa itse lasin rakennerakenteen, eikä sitä voida poistaa.

Useimmiten lasirutto kärsii vanhasta lasista, ja lasin tuotanto perustuu nykyään lasimassaan, jonka koostumus kestää paremmin lasiruttoa.

Jos vaurio on tapahtunut ja laseissasi on lasiruttoa, ei valitettavasti ole mitään tekemistä. Sinun on joko elettävä lasien kanssa sellaisina kuin ne ovat tai hävitettävä ne.

Vältä siksi liian korkeaa lämpötilaa liian pitkään, jos haluat olla varmuudella.

Kalkki lasilla:
Toinen valkoviinilasien lähde on kalkkijäämät, joita voi syntyä liiallisesta astianpesuaineesta tai astianpesukoneen suolatasapainon rikkomisesta. Lasille muodostuu kalkkia, jos astianpesukoneessa ei ole tarpeeksi suolaa.

Kalkkipinnoite voidaan poistaa käyttämällä etikkahappoa lämpimässä vesiliuoksessa lasin liottamiseksi (2 desilitraa etikkahappoa litraan lämmintä vettä). Toinen ratkaisu lasin valkoisiin kalkkijuoviin on pestä kone ja lasi sitruunahapolla, joka on tehokas kalkinpoistoaine.

Tilaa uutiskirjeemme

Rekisteröityessäsi hyväksyt tietosuojakäytäntömme. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.