Etusivu

Oppaat

Viinitynnyreiden käyttöönotto – uusi käytettynä

Uuden viinitynnyrin valmistelu käyttöä varten

Kun viinitynnyri toimitetaan, puu on aivan uutta ja tynnyrissä voi olla hieman sahanpurua ja hiomapölyä. Tämä voi olla mukavaa tulla ulos ennen kuin arvokkaat pisarat pääsevät astiaan.

Samoin puu on luonnonmateriaali, joka toimii jatkuvasti lämpötilasta ja kosteudesta riippuen. Siksi puu on "kyllästettävä" vedellä, jotta kaikki pienet raot voidaan sulkea.

Mielestäsi paras menetelmä on hieman makuasia, mutta tässä on kaksi vaihtoehtoa. Jotkut käyttävät vain menetelmää A, toiset vain menetelmää B ja jotkut käyttävät molempia menetelmiä ennen käyttöönottoa. Kokemuksemme mukaan menetelmä A on paras pienien halkeamien tiivistämiseen.




Menetelmä A:

1. Täytä tynnyri kokonaan kylmällä vedellä.

2. Jätä tynnyri täytetyksi 48 tunniksi.

3. Tyhjennä rumpu, huuhtele se puhtaalla vedellä ja anna sen tyhjentyä kokonaan. Tarkkaile sahanpurua tyhjentäessäsi sitä, muussa tapauksessa toista useilla huuhteluilla.



Menetelmä B:

1. Täytä rumpu noin 20 litralla erittäin kuumaa vettä (175 °F / 80 °C).

2. Kun rumpu on pystyasennossa, käännä molempia päitä vähintään kaksi täyttä kierrosta. Pistokkeen on oltava paikallaan.

3. Aseta tynnyri niin, että tulpan reikä on pohjalla. Liikuta sitä sivuttain, jotta tynnyri pyörii veden ympäri. Toista tämä toimenpide niin, että piippu tekee neljä täyttä kierrosta. Irrota tulppa ja anna rummun tyhjentyä kokonaan.



Toimenpiteet vuodon sattuessa:

1. Tyhjennä rumpu kokonaan ja anna sen kuivua noin tunnin ajan tulpan reikä alaspäin.
2. Testaa piippu uudelleen menetelmällä B.
3. Tyhjennä rumpu, huuhtele se puhtaalla vedellä ja anna sen tyhjentyä kokonaan.

Käytetyn viinitynnyrin käyttöönotto

Tarkista viinitynnyri epätoivottujen hajujen varalta – etenkin jos se haisee etikalta. Jos epäilet tynnyrin sopivuutta hajun vuoksi, älä käytä sitä, sillä se voi pilata arvokkaan viinisi.

Noudata sitten yllä olevaa menetelmää A tai B.

Käytettyjen viinitynnyreiden puhdistaminen

Puhdista käytetty viinitynnyri joko menetelmällä A tai B:

Menetelmä A:

1. Huuhtele rumpua useita kertoja kylmällä vedellä, kunnes puhdistusvesi on kirkasta. Jos tynnyri on erittäin likainen, voit käyttää soodaa. Huuhtele huolellisesti vedellä.
2. Aseta säiliö niin, että tulpan reikä osoittaa alaspäin, ja anna säiliön kuivua kokonaan.
3. Rikkiä 10-20 grammaa rikkiveikkiä tynnyriä kohden. Sulfidoi säännöllisesti, noin 4-6 viikon välein.

Menetelmä B:

1. Huuhtele säiliö ensin kylmällä vedellä ja sitten erittäin kuumalla vedellä (175 °F / 80 °C), kunnes vesi on kirkasta.
2. Aseta säiliö niin, että tulpan reikä osoittaa alaspäin, ja anna sen kuivua kokonaan.
3. Rikkiä 10-20 grammaa rikkiveikkiä tynnyriä kohden. Sulfidoi säännöllisesti, noin 4-6 viikon välein.

Huomautus: tynnyreissämme ei ole rikkiä toimitettaessa, sillä ne ovat täysin uusia.

Pienet tynnyrit voidaan puhdistaa vedessä rikkijauheella. noin 1 gramma / 5 litraa vettä.

Jos viinitynnyrin hihnat irtoavat

Kun puu kuivuu tynnyrin päällä, tynnyrin päät voivat luiskahtaa pois (yleensä ne on tarkoitettu viinille, joka pitää ne kosteina). Kun tynnyri sijoitetaan sisätiloihin, joissa on yleensä kuivaa ilmaa, suosittelemme sitomaan muutaman ruuvin puuhun, jotta ne eivät pääse putoamaan uudelleen.

Rummun päät on helppo kiinnittää uudelleen (tässä tapauksessa kääntämällä rumpua) naputtamalla niitä alaspäin vasaralla ja tarvittaessa isolla ruuvimeisselillä, jotta hihnan päähän voidaan iskeä. Jos sen jälkeen kastelet tynnyrin esimerkiksi suihkuttamalla siihen vettä, puu laajenee ja venyy tynnyrin hihnoissa, jolloin ne kiinnittyvät jälleen tukevasti.

Jos tynnyri on ulkona, tynnyrin pään irtoaminen on harvoin ongelma.

Viinitynnyreiden säilytys

1. Jos uusi viinitynnyri varastoidaan, se kannattaa jättää folioon käärityksi. Käytetyn viinitynnyrin pitäisi mieluiten pystyä "hengittämään", mahdollisesti käärimällä se vanhaan huopaan tai muuhun valolta suojaavaan materiaaliin.

2. Säilytä viinitynnyreitä mieluiten paikassa, jolla on seuraavat ominaisuudet:
Kosteus noin 70-80 %.
Liikkuvien ilmavirtojen puuttuminen.
Himmennetty valo.
Peitä peitteellä välttääksesi tarpeettoman altistumisen UV-valolle.

3. Valmistele tynnyri pidempiaikaisen varastoinnin jälkeen kohdan "Uuden viinitynnyrin valmistelu käyttöön" menetelmällä A.

4. Muista rikittää tynnyrin sisäpuoli 4-6 viikon välein.

1 vuoden jälkeen tammella

Tynnyrin vaikutus tammen sävyihin vähenee 1 vuoden varastoinnin jälkeen.Nyrkkisääntönä on, että viinin 2. vuosi on kaksi kertaa pidempi, jos halutaan saada sama intensiteetti kuin 1. vuosi.Vaihtoehtoisesti voit täydentää tammilastuilla.

Tilaa uutiskirjeemme

Rekisteröityessäsi hyväksyt tietosuojakäytäntömme. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.