Etusivu

Oppaat

Kuinka tarjoilla hyvä lasillinen viiniä

Täydellinen tarjoilu viiniä

Milloin viini dekantoidaan ennen tarjoilua? Miksi viiniä pitäisi ylipäätään dekantoida ja mikä viinilasi kannattaa valita? Monia kysymyksiä voi syntyä, kun sinun on tarjottava lasillinen viiniä itsellesi tai vieraille, mutta sen ei tarvitse olla niin vaikeaa. Täältä saat oppaan viinin oikeaan tarjoiluun, jossa on hyviä neuvoja kaikkeen dekantoinnista viinin tarjoilulämpötilaan. Nauttia!

Kuinka dekantoida viinisi

Kun kaadat viiniä karahviin, kutsut sitä viinin dekantoimiseksi. Kun tämä tehdään, se johtuu ensisijaisesti kahdesta syystä. Ensimmäinen on varmistaa, että viini on hapetettu, jotta täyteläinen maku tulee esiin ja viinin aromi pääsee leviämään. Toinen syy on varmistaa, ettei viinistä pääse lasiin, josta se juodaan, sakka (sakka). Tapa, jolla estetään sedimentin sekoittuminen viiniin, on kaata viini varovasti karahviin ilman, että sedimentti tulee sisään.



Pidä pullon takana valonlähde, jotta näet, milloin sakka lähestyy pullon kaulaa. Tässä on hyvä idea poistaa koko folio pullosta. Näin on helpompi nähdä, milloin sedimentti lähestyy kaulaa, kun kaadat. Muista käyttää viiniä, joka on seissyt pystyssä muutaman päivän ja jota ei ole ravisteltu. Näin viini voi rauhoittua ja sakka laskeutuu pullon pohjalle.

VINKKI: Kääri viinipullo kosteisiin talouspaperiin ja laita se pakastimeen 5-10 minuutiksi, jotta se jäähtyy nopeammin.

Jäähdytä viinisi nopeasti.

Missä lämpötilassa viinisi tulisi tarjoilla?

Viini tulisi mieluiten tarjoilla oikeassa lämpötilassa, mutta missä lämpötilassa viini oikeastaan ​​pitäisi tarjoilla?



Hyvänä peukalosääntönä on, että valkoviinit tulee tarjoilla 7-13 asteessa ja punaviinit 12-18 asteessa. Siinä on kuitenkin vivahteita, ja kevyemmät viinit ovat periaatteessa parempia hieman viileämmässä lämpötilassa kuin täyteläiset viinit. Lasillinen samppanjaa tai muuntyyppistä kuohuviiniä tarjoillaan parhaiten tuoreena ja mukavana jääkaapin kylmässä.



Milloin viini on liian kylmää tai kuumaa? Jos viinistäsi puuttuu aromi, se voi johtua siitä, että se tarjoillaan liian kylmänä. Klassinen esimerkki on valkoviini, jota on säilytetty jääkaapissa. Yritä lämmittää viiniä hieman pitelemällä lasin kupua molemmin käsin. Jos tunnet melkein pistävän tuoksun nenässäsi, kun haistat viiniäsi, se on todennäköisesti liian kuuma. Anna sen olla jääkaapissa 15-20 minuuttia ja yritä uudelleen.

Oikea työkalu viinin tarjoiluun

Karahvi on kullan arvoinen viiniä dekantoitaessa, mutta viinin tarjoiluun on myös muita työkaluja. Tippakerääjä voi olla esimerkiksi välttämätön, kun halutaan välttää viinitahroja hienon valkoisen pöytäliinan tai vaatteiden pinnalle. Pitkälle pääsee myös kaatosuuttimella, joka varmistaa viinin hapettumisen tarjoilussa ja antaa samalla viinielämyksen eksklusiivisen ilmeen. Tietenkään emme tule toimeen ilman mukavaa korkkiruuvia, mm. vanha kunnon tarjoilijan korkkiruuvi, jota ei turhaan tunneta myös "tarjoajan parhaana ystävänä".

Mikä viinilasi kannattaa valita?

Saman viinin maistamisessa eri laseissa voi olla suuri ero.Viinin aromin voimakkuuteen vaikuttaa viinilasin kupu. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että herkemmät ja aromaattiset viinit hyötyvät suurella pyöreällä kupulla varustetusta viinilasista, sillä se kerää enemmän aromia suuremman pinnan ansiosta.



Voimakkaampi ja mausteisempi viini puolestaan ​​hyötyy kapeammasta kupusta, joka kerää vähemmän aromia. Klassinen uurrettu samppanjalasi näyttää kuplivalta ja soveltuu kuohuviinien kuplien säilöntään, joten juhlat voivat jatkua koko yön. Jos kaipaat lisää aromia, tarjoile kuohuviini klassisessa valkoviinilasissa. Se ei näytä aivan yhtä juhlavalta kuin huilulasi, mutta maku- ja hajuaistisi kiittävät sinua.



Viinilasin varsi ei vaikuta viinin aromiin ja makuun, mutta varreton lasi voi toimia todella hyvin rennommassa ympäristössä. Kun juot varrellisesta viinilasista, pidä lasia varresta lähellä jalkaa. Sinun ei tarvitse menettää unta sen takia, että sinulla ei ole Eremitaasin lasia tai Alsatian Riesling Grand Crulle tarkoitettua lasia. Pärjäät helposti vähemmälläkin. Kokeile itse ja huomaat eron.

Tilaa uutiskirjeemme

Rekisteröityessäsi hyväksyt tietosuojakäytäntömme. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.