Oppaat
Näin ostat parhaan viinipullon
Saat parasta opastusta ja palvelua asiantuntijalta
Vastaukset vastaavat yleensä esittämiäsi kysymyksiä.
Mitä enemmän kysyt, mikä viini on paras, sitä enemmän vastauksia saat.
Onko kallis, harvinainen, vanha pullo ylellisestä Krug-samppanjatalosta välttämättä parempi kuin ihanan virkistävä 5 euron pullo rosé-viiniä, jota nautit raikkaan juustopatongin päällä raikkaan välimeren pâté näköalalla?
Kriteerejä ja mieltymyksiä on loputtomasti, joten tarkkoja vastauksia on (onneksi) lähes mahdotonta saada.
Vanhan koulun analoginen asiantuntija
Vastaus ei siis ole mikä viini, vaan mistä se löytyy. Hyvän viinipullon ostaminen on vähän kuin entisaikojen ennätysten ostaminen. Kyse on siitä, mistä viini löytyy.
Etsi oikea viinikauppias lähistöltäsi. Tutustu häneen ja anna viinikauppiaan tutustua sinuun ja mieltymyksiisi. Mitä enemmän viininmyyjäsi (tai ennätystyöntäjäsi) tietää makumieltymyksistäsi, sitä suuremmat ovat mahdollisuudet, että seuraava ostoksesi ostuu häränsilmään.
Viinikauppias kysyy sinulta todennäköisesti muutamia esikysymyksiä. Kyse voi olla siitä, mistä viineistä pidät, mihin viiniä tarvitset, mahdollisesta budjetistasi jne. Se on hyvä alku, jos voit rajata sen maantieteelliseen alueeseen, viinirypäleeseen tai väriin.
Tyylin kysymys
Viinipiirissä on käsitteitä "modernista" ja "perinteisestä" tyylistä. Nämä käsitteet ovat hyvin yleisiä, ja monet esimerkit ovat ristiriidassa tämän näkemyksen kanssa, mutta se on silti mukava tapa kuvata mieltymyksiäsi.
Modernilla tarkoitetaan viinejä, joiden tyyli muistuttaa etenkin Etelä-Amerikasta, Australiasta ja Yhdysvalloista peräisin olevia ulkomaisia viinejä. Merkityksellisiä, ilmeikkäitä, täyteläisiä, pehmeitä, mehukkaita kuplia, joissa on paljon alkoholia ja ikää.
Asteikon toisessa päässä on termi "perinteinen tyyli", joka viittaa klassisempaan ajatukseen Ranskasta, Italiasta ja Saksasta. Avainsanoja ovat eleganssi, hienovaraisuus, kuivuus, vaatimattomuus, happamuus, tanniinit ja raikkaus.
Viinikauppiaalle olisi suuri apu, jos pystyisit osoittamaan hänet yhteen näistä kahdesta pääsuunnasta.
Vaihda ideoita ja käytä hieman enemmän
Anna viinikauppiaan esitellä sinulle näyte tai kaksi myymälässä ja anna itsellesi lupa ostaa pullo tai kaksi hänen suosituksestaan.
Palaa viiniliikkeeseen, kun olet tyhjentänyt pullosi ja mielellään kun ne ovat vielä melko tuoreita muistissasi. Anna palautetta, kerro mielipiteesi ja kerro, miten pidit viineistä tai et.
Nyt on aika hemmotella itseäsi nostamalla hintatasoasi hieman. Jos käytät tavallisesti €12 viinipulloon, yritä ohittaa €15. Jos rajasi on €15, kokeile yhtä noin €25
Onneksi peli ei jatku loputtomiin. Karkeasti sanottuna on olemassa taianomainen raja noin €35, jossa aletaan maksaa pienestä tarjonnasta yhdistettynä suureen kysyntään pullon korkean laadun sijaan. Tähän on poikkeuksia, mutta periaatteessa se ei ole täysin pois päältä.
Third strike and you are out
Jos viinikauppiaasi ei löytänyt häränsilmää kolmatta kertaa, on aika löytää toinen viinikauppias. Jakso.
Jos hän on paikalla, se on alku monille ihanille ja varsinkin uusille kokemuksille viinin maailmassa. Aivan kuten paikallinen ennätystyönninkin, on hauska tutustua johonkin uuteen, joka herättää uteliaisuuden ja laajentaa horisonttejasi.
Puhumattakaan siitä ilosta, että paikallinen viinikauppias, ennätyskauppias tai lihakauppias pitää sinua miellyttävänä ihmisenä.
Voimme siis keittää kaiken näihin kolmeen vinkkiin:
1. Tutustu viinikauppiaaseen ja anna viinikauppiaan tutustua sinuun.
2. Vedä kaula ulos ja käytä seuraavalla kerralla hieman enemmän.
3. Vältä käyttämästä yli €40 pulloa.
Makuaistimuksia kuvattaessa ei ole olemassa väärää ilmaisua. Käytettävissä on hyödyllisiä lauseita ja kaupallisia termejä, jotka opit matkan varrella.