Etusivu

Asiakastapaukset

5 vinkkiä viinistä ruokaan

Suurin osa ihmisistä varmaan tietää tilanteen.

Istut mukavassa ravintolassa, olet valinnut illan menun, ja tarvitset vain lasillisen viiniä.

Mutta sitten paniikki alkaa leviämään. Koska mikä viini on paras piikkikampelalle? Ja pitääkö sommelier minua täysin aloittelijana, jos valitsen pihvini kanssa jotain muuta kuin täyteläisen punaviinin?? AUTA!

Todellisuudessa ei ole vääriä valintoja, kun illan menuun on yhdistettävä juuri oikea viinilasi. Sopiiko viini mielestäsi hyvin ruoan kanssa? Hyvä, sitten on hyvä ottelu. Se ei itse asiassa ole enää. Mutta sanottuaan, on joitain vinkkejä, jotka voivat olla hyvä pitää mielessä, kun istut edellä mainitun sommelierin vieressä. Olemme keränneet sinulle 5 tällaista.

1. Yhdistä hallitsevaan makuun

Klassinen tapa yhdistää viini ruokaan on aloittaa lihasta tai kalasta, jota aiot syödä. Siinäkään ei sinänsä ole mitään väärää, mutta voit myös miettiä, mikä maku on annoksessa hallitseva. On selvää, että pääaineella on vaikutusta ruuan makuun, mutta melko usein kastikkeella tai valmistustavalla on yhtä paljon sanottavaa.

2. Makujen voimakkuuden on oltava tasapainossa

Hyvä nyrkkisääntö on, että viinin intensiteetin tulee vastata ruuan maun voimakkuutta. Olet siis hyvällä tiellä, jos valitset kevyen viinin kevyeen ruokaan, täyteläisen viinin raskaampaan ruokaan jne. Tämä viinin ja ruoan välinen tasapaino antaa mielenrauhaa sekä sielulle että makuhermoille.

Toinen hyvä sääntö, joka kannattaa muistaa, kun yhdistetään ruokaa ja viiniä, on "makeus makeuteen". Tämä voi olla itsestään selvää jälkiruokien suhteen, mutta pätee itse asiassa myös alku- ja pääruokiin. On esimerkiksi syy siihen, miksi monet tanskalaiset pitävät Amaronesta jouluillallisella tai Ribera del Dueroa karitsalla. Viinin makeus täydentää joulun makeita lisukkeita, joita ovat punakaali, ruskeat perunat, punaherukkahyytelö ja mitä kaikkea muutakin sattuu olemaan joulupöydässä.

3. Valkoinen kalalle ja punainen lihalle? Kyllä, mutta ei aina!

Lasillinen valkoviiniä kalan kanssa ja lasillinen punaviiniä pihvin kanssa. Kuulostaako tämä joltain, jonka olet kuullut aiemmin?

Siihen on varmasti hyvä syy, mutta sen ei aina tarvitse olla niin.

On oikein, että punaviini sopii hyvin punaisen lihan kanssa, mutta sen ei välttämättä tarvitse olla vahvaa, täyteläistä tai raskasta punaviiniä, sillä tämä riippuu tietysti lihatyypistä. Esimerkiksi vasikanliha on maultaan huomattavasti kevyempää ja makeampaa kuin naudanliha, samoin kuin siipikarjanlihan välillä on suuri ero. Burgundialainen Pinot noir on aina varma hitti kanan kanssa, mutta harvoin riittää runkoa ja painoa mm.



Se, mikä konkreettisesti ja teknisesti tekee punaviinistä hyvän punaisen lihan kumppanin, ovat tanniinit/tanniinihappo, eli mikä saa punaviinin tuntumaan kuivalta suussa. Tanniinit menevät sisään ja hyökkäävät lihan proteiineihin ja luovat täydellisen symbioosin. Tästä syystä Barolo sopii aina hyvin punaisen lihan kanssa, mutta voi usein vaikuttaa hieman liian väkivaltaiselta erillisenä viininä.

4. Maantiede voi auttaa sinua

Ei yleensä ole sattumaa, että tietyn maan tai alueen viinit sopivat hyvin paikallisen keittiön kanssa. Tätä on ajateltu aikojen aamusta lähtien, kun viinirypäleet istutettiin. Siksi voit usein aloittaa paikallisesta/kansallisesta viinistä kahdessa ruoassa. Esimerkkejä ovat Barolo Piemontesta tryffeleillä, Malbec Argentiinasta grillaamiseen, amerikkalainen Zinfandel grilli makeilla marinateilla.

5. Ole rohkea!

Mikä on pahinta, mitä voi tapahtua, jos valitset viinin, joka ei sovi ateriaasi? No, se ei ainakaan ole maailmanloppu. Päinvastoin, voit nyt paremmin ja sinulla on enemmän tietoa mukanasi seuraavan kerran, kun sinun on yhdistettävä viiniä ruokaan. Toisin sanoen monia hyviä kokemuksia odottaa sinua, jos olet seikkailunhaluinen, rohkea ja uskallat ajatella hieman epätavallisesti viinivalikoimassasi.

Nauttia!

Tilaa uutiskirjeemme

Rekisteröityessäsi hyväksyt tietosuojakäytäntömme. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.