Asiakastapaukset
Valmistaudu rosé-sesonkiin
Täydellinen kesäjuoma
Kesä on saapunut (vihdoin) ja (auringon) valossa kylpiessä on mukava tutustua tarkemmin kesän ehdottomaan juomaan, roséviiniin. Monikaan asia ei kesällä ole parempi kuin lasillinen raikasta ja kylmää roséviiniä kesäauringon loisteessa. Rosé on kuitenkin saatavana useissa eri tyypeissä, joista enemmän seuraavassa.
Näyttääkö rosé eniten puna- vai valkoviiniltä?
Ensinnäkin voi olla hyvä määritellä mikä roséviini on, sillä yleensä ei ole selvää muistuttaako se enemmän valko- vain punaviiniä. Makua ja säilytystä ajatellen se on enemmänkin valkoviiniä, sillä se nautitaan kylmänä, mutta teknisesti ottaen se on lähempänä punaviiniä, sillä rosé valmistetaan aina sinisistä eli punaviinirypäleistä. Rypäleet puristetaan, minkä jälkeen viinirypäleen kuoret poistetaan nopeasti jäljellä olevista mehuista ennen maseraatiota, jotta viinin kuorista saadaan mahdollisimman vähän väriä. Vastaavasti punaviinissä rypäleiden kuoret makaavat pidempään mehujen kanssa, mikä tekee väristä tummemman ja punertavan. Punaviinissä kuoret voivat olla mehussa lyhyemmän tai pidemmän ajan, mikä määrittää myös viinin lopullista väriä.
Toinen hyvä muistisääntö on, että rosé on oranssin viinin vastakohta. Oranssi viini on valmistettu vihreistä eli valkoviinirypäleistä, jotka seisovat maseraation aikana pitkään ja tekevät valkoviineistä tummempia eli oransseja.
Koska rosé valmistetaan punaviinirypäleistä, on teoreettisesti mahdollista löytää roséta kaikista punaviinimaista. Joissakin maissa, kuten Ranskassa, mutta myös Italiassa ja Espanjassa, rosé on kuitenkin yleisempää kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, Australiassa tai Etelä-Afrikassa.
Rosé on maakohtainen/alueellinen
Puna- ja valkoviinin tavoin rosé saa vaikutteita maasta/alueelta/maaperästä, josta se tulee, ja vastaavasti se saa makua rypälelajikkeen mukaan. Toisin sanoen pelkästään Pinot noir -rypäleissä valmistettu rosé eroaa huomattavasti Tempranillossa tai Zinfandelissa valmistetusta rosé-rypäleestä. Teoriassa kaikkia punaviinirypäleitä voidaan käyttää rosé-rypäleiden valmistukseen, mutta jotkut niistä ovat roseviinien maailmassa selvästi yleisempiä kuin toiset. Yleisimmät niistä ovat Grenache/Garnacha, Pinot noir, Sangiovese, Mouvédre/Monastrell, Tempranillo, Shiraz/Syrah, Montepulciano, Zweigelt ja Cinsault. Jos kuitenkin löydät jostakin muusta rypäleestä valmistetun roseviinin, hälytyskellojen ei pitäisi alkaa soida. Puna- ja valkoviinien tavoin myös rosé voi koostua helposti kahden tai useamman viinirypäleen sekoituksesta.
Tumma vai vaalea roséviini?
Väri on suosittu puheenaihe roséviineissä. Monet pitävät vaaleasta, vaaleanpunaisesta ja lohenvärisestä, kun taas tummempi ja punertavampi väri voi näyttää pelottavalta, koska se saattaa viitata johonkin turhan makeaan. On myös totta, että useimmat vaaleat roséviinit ovat hyvin raikkaita ja herkullisia, mutta tumma rosé ei välttämättä ole makea. Tumma väri voi olla myös osoitus siitä, että rosé on voimakkaampi ja monivivahteisempi ja sopii siksi hyvin ruoan kyytipojaksi, mikä ei ole huono asia.
Yhdistä roséviini ruokaan
Roséviiniä on erittäin helppo yhdistellä erilaisten ruokien kanssa. Rosé on erittäin hapokas ja hedelmäinen, joten se sopii erinomaisesti voimakkaasti maustettujen ja valkosipulia sisältävien ruokien kanssa, kuten mausteinen wok-ruoka tai klassinen ranskalainen bouillabaisse. Tyylikkäämmät roséviinit sopivat myös sushi-kastikkeille ja tapaksille, joissa on suolaisia ja mausteisia leikkeleitä tai kevyttä grillattua kalaa. Makea roséviini sen sijaan sopii täydellisesti yhteen tuoreiden mansikoiden kanssa (vältä kuitenkin runsasta kermavaahtoa!).
Roseviini on myös ihanaa aivan sellaisenaan auringon paisteessa –ja ainahan se paistaa jossakin päin maailmaa!