Etusivu

Asiakastapaukset

Barolo – Kuninkaiden viini

Mikä on Barolo?

Vastaus tähän on monimutkaisempi kuin luuletkaan, ja tämä johtuu siitä, että Barolo voi edustaa ja tarkoittaa useita asioita. Ensinnäkin Barolo on alue Piemontessa, joka sijaitsee Pohjois-Italiassa Alppien juurella Sveitsiä vasten ja jonka suurin kaupunki on Torino. Lisäksi Barolo on myös kaupungin nimi, joka sijaitsee noin 74 km Torinosta etelään ja kuuluu siten edelleen Piemonteen. Lopuksi Barolo on myös yleisnimitys Nebbiolo-rypäleestä valmistetulle punaviinille, jota voidaan määritelmän mukaan saada vain Piemontesta, ja tästä nimityksestä aloitamme. Toisin sanoen, jos luet tämän maistaessasi lasillista punaviiniä pullosta, jossa Barolo seisoo, olet matkalla.

On kuitenkin tärkeää korostaa, että Piemontessa on myös muita viinityyppejä, kuten Barbera ja Dolcetto, aivan kuten Nebbiolo-rypäleitä käytetään myös kevyiden ja hedelmäisempien Nebbiolo-viinien sekä tyylikkäämpien ja naisellisempien Barbaresco-viinien valmistukseen.

Nebbiolo-rypäleelle on ominaista muun muassa erittäin paksu kuori, joka lisää valtavaa määrää tanniinihappoa (taniineja), joka on aina tyypillistä Barololle. Jos lisäät lainsäädäntöön vähintään 13,5 %:n alkoholipitoisuuden (ja useammin 14,5-15 %), huomaat, että kyseessä on erittäin monimutkainen, mausteinen, raskas ja voimakas tapaus. Barololle voi kuitenkin helposti olla ominaista myös paljon eleganssia ja silkkisiä hedelmiä, kuten viininpunaisesta tunnetaan.

Traditionalistit VS. modernistit

Kuten monissa kuninkaissa ja muissa tuomioistuimen asemissa, Baroloa on taisteltu (vaikkakaan ei tappavasti), joten ainakin intensiiviset taistelut siitä, mistä todellinen Barolo koostuu. Yleisesti ottaen on eroa perinteisten ja modernistien välillä, ja Barolo-pullon maku voi vaihdella suuresti sen mukaan, kumpaa kahdesta koulusta se edustaa.

Yksi näiden kahden mallin eroista on maseraation pituus (ihokosketus). Traditionalistit viettävät lyhyemmän ajan, jopa kahdeksan päivää, kun taas modernistit voivat viettää jopa seitsemän viikkoa. Jälkimmäinen johtaa korkeampaan alkoholipitoisuuteen ja enemmän tanniineihin, joten viinit ovat huomattavasti monimutkaisempia.

Toinen ero on rumpuvarastointi, jossa perinteisillä käyttäjillä on tapana käyttää suuria 500-600 litran käytettyjä tynnyreitä, kun taas modernistit käyttävät enemmän noin 225 litran käytettyjä ranskalaisia tynnyreitä. Erona on, että pienemmät tynnyrit antavat enemmän tynnyrin makua, mikä voi kuulostaa paradoksaalilta, mutta tämä johtuu siitä, että pienissä tynnyreissä oleva viini on enemmän kosketuksissa puuhun rajallisen tilan vuoksi. Pienissä ja uusissa tynnyreissä on tyypillisesti enemmän puun ja vaniljan maku- ja tuoksuvivahteita, kun taas käytetyissä tynnyreissä on samaan tynnyriin asetetun aiemman viinin sävyjä. Molemmille tyypeille on kuitenkin yhteistä, että viini on vähintään 1,5 vuotta vanha Italian lain mukaan.

Hyvä säilyttää, hyvä syödä

Nebbiolo-rypäleen paksun kuoren ja suhteellisen pitkän tynnyrikypsytyksen ansiosta Barolo on yksi maailman parhaista säilytettävistä viineistä. Itse asiassa parhaiden vuosikertojen hyvä Barolo saavuttaa huippunsa vasta kymmenen vuoden kuluttua, ja vaikka tämä saattaa kuulostaa pitkältä ajalta, Italian laki auttaa hieman matkan varrella, että Barolo voidaan vapauttaa vasta kolme täyttä vuotta (1.1. alkaen) satovuoden jälkeen.

Koska Barolo vanhenee luonnollisesti hieman ennen avaamista, se on avattava aina yhdestä neljään tuntia ennen tarjoilua (uudelleen vuoden mukaan). Lopuksi sitä ei saa juoda liian kuumana, sillä se voi aiheuttaa hieman liian väkivaltaisen kokemuksen suussa. Ei ole epätavallista, että Barolon maku ja luonne muuttuvat lasin ensimmäisen tunnin aikana, sillä se nousee lämpötilassa ja altistuu enemmän ilmalle. Tarjoiluun sopivat parhaiten suuret viininpunaiset lasit, mieluiten 15-16 asteessa.

Gastronomisesta näkökulmasta Barolo tarjoaa sekä mahdollisuuksia että rajoituksia. Voimakkaat tanniinit ja korkea alkoholipitoisuus tarkoittavat, että monet ruoat on jätettävä jälkeensä, sillä vain hyvin harvat ruoka-aineet kestävät. Täydellisen ruokalajin valmistamisessa on kuitenkin kyse maailman parhaista raaka-aineista, joissa italialainen keittiö todellakin saa loistaa.

Kuten mainittiin, Barolon seuraaminen vaatii oikeutta, ja punainen liha on usein varma voittaja, koska viinin tanniinit hyökkäävät lihan proteiineihin ja luovat symbioosin. Punainen liha ei välttämättä ole vain pihvi grillissä, vaan myös monimutkaisempia ja syvempiä ruokia, kuten pata, jossa on paljon tummaa kastiketta ja mausteita. Mutta jos sinulla on nyt hyvä pihvi, voit tehdä itsellesi palveluksen lisäämällä muutaman viipaleen foie grasia ja hieman vastaraastettua tryffeliä (mieluiten Piemonten valkoista tryffeliä) sen päälle, jotta siitä tulee mahdollisimman ylellinen!

Yleisesti ottaen Barolo on tyytyväinen raskaisiin ja rasvaisiin ruokalajeihin, jotka ehkäisevät alkoholin lisääntymistä. Piemontessa tämä on tyypillistä rasvaiselle naudanlihalle, joka käännetään jauhoissa, haudutetaan ja haudutetaan sitten muutaman tunnin ajan Nebbiolossa. Jos haluat syödä juustoa Barololle, suosittelemme sekä parmesaania että comtéta.

Tilaa uutiskirjeemme

Rekisteröityessäsi hyväksyt tietosuojakäytäntömme. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.