Etusivu

Oppaat

Viinin hapetus

Viini hapettuu paremmin... kun happea todella lisätään

Viinin hapettuminen on ero hyvän viinin ja erinomaisen viinin välillä – eikä riitä, että pullo jätetään ja juodaan tunniksi avaamisen jälkeen. Karhvi, karahvi tai karahvi voi olla paras kumppanisi, kun tarvitset viinin avautuvan kokonaan ja maistuvan jumalten nektarilta.



Olemme koskettaneet sitä aiemmin. Viinin tulee olla hapetettua. Ja ilmaa tarvitaan paljon. Siksi Erling-sedän hyvää tarkoittava neuvo jättää pullo keittiönpöydälle tunniksi avaamisen jälkeen on pieni askel, mutta olet kaukana tavoitteesta. Jos haluat saada kaikki viinin aromin ja taustalla olevat nuotit nenään asti, kun hengität syvään lasin yli, puolitoista neliösenttimetriä on yksinkertaisesti liian vähän tilaa antaa muuta kuin pullon pinta riittävästi happea.

Todellisuudessa hyvän viinipullon nauttimisessa ei ole juurikaan taikuutta. Jos oletetaan, että hapetus on pakollista - ja se on! – Valmistelusi voidaan määrittää kolmella helpolla vaiheella:

1. Ota selvää, millainen viini on – kevyen nuoren viinin tulee olla viileämpää kuin vanha ja monimutkainen viini.

2. Avaa pullo ja kaada sisältö ulos. Jos sinulla on dekantointitulppa tai vinyylisuodatin, sinun tulee käyttää sitä tässä. Kaada vapaasti karahviin parhaan hapetuksen saamiseksi.

3. Pyöritä sisältöä lasissa, hengitä syvään aromeja ja makua.


Okei, teimme paljon pieniä alajakoja pisteisiin, mutta se ei todellakaan ole niin vaikeaa. Sinun tarvitsee vain harjoitella vähän. Esimerkiksi ammattitaitoinen sommeliermme opastaa sinua pitämään lasia oikein ja löysäämään viiniä. Voit myös lukea ja saada lisää neuvoja viinin hapetustavoista.

Hapetus tapahtuu dekantoimalla tai dekantoimalla viini

On monia tapoja hapettaa viiniäsi. Paras onnistuu käyttämällä karahvia. Karahvien pohjassa on suuri pinta ja suhteellisen leveä kaula, josta happi pääsee vapaasti laskeutumaan ja sekoittumaan viiniin. Etenkin nuoret viinit voivat hyötyä yli tunnin lepäämisestä karahvissa, jolloin ne avautuvat ja vapauttavat enemmän makua ja aromia. Varsinkin supermarketin nuoret ja halvat viinit voivat todella hyötyä karahviin kaatamisesta.

Yksinkertaisin tapa hapettaa viiniä on kaataa iso lasi. Eikä tässä tarkoita vain reilun kokoista lasia, jossa nenä voi olla vain huipulla - ei, oikein isoa punaviinilasia, josta löydät monia kauniita versioita täältä Wineandtynnyreistä. Täällä voit todella tuntea viinin isolta pinnalta, ja pitkällä varrella etusormen ja peukalon välissä saat myös lasissa olevalle viinille hyvän pyörteen, jotta sisältö todella ilmaantuu!

Oletko kärsimätön tyyppi?

Jos et voi odottaa kokonaista tuntia jokaisen viinilasillisen välissä, voit käyttää karahvin korkkia, kun kaadat viiniä lasiin. Jos viinisi on jo temperoitu, sinun tarvitsee vain pyörittää lasia muutaman kerran, ja voila, ensimmäinen suupala on valmis! Hyviä viinikokemuksia kannattaa kerätä. Haluamme parhaiten valmistautua tekemään lähtökohdasta niin hyvän, että tarvitsemme vain vähän työtä saadaksemme hyvän kokemuksen jokaisesta nauttimastamme viinistä.

Dekantointitulppa, kuten Vagnbyn 7-in-1 dekantointitulppa, tekee elämästä hieman helpompaa seitsemällä (!) toiminnallaan. Mikä tärkeintä, kun laitat korkin viinipulloon, se hapettaa viinin automaattisesti kaataessasi. On niin paljon helpompaa saada maku ja aromi istumaan suoraan kaappiin tällaisella älykkäällä dekantointitulpalla.

Vinyylisuodatin voi olla todella hauska työkalu

Jos olet kärsivällinen ja rauhallinen, on olemassa toinen tapa kaataa viiniä. Tässä tarkastellaan niche-ratkaisua, joka ei taatusti sovi kaikille – vinyyliter. Manuaalinen vinilteri on todella taideteos sinänsä. Vinyylistiilen periaate on, että se hapettaa viiniä joko pullon päällä istumalla tai kaatamalla viiniä lasiin tai sen läpi karahviin.

Laguiole on luonut täydellisen setin, joka joko antaa sinulle seikkailun tunteen silmissäsi tai sammuttaa hehkun niistä, koska viinipullon kaataminen sillä tavalla vie vain vähän ylimääräistä aikaa ja vakaata kättä. Jos laitat vinyylitererin kannun päälle, on kuitenkin takuu, että punaviinisi on saanut juuri niin paljon happea kuin pitäisi.

Tilaa uutiskirjeemme

Rekisteröityessäsi hyväksyt tietosuojakäytäntömme. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.