Etusivu

Asiakastapaukset

Näin teet oman viininmaistelun

Voit helposti maistella viiniä kotona

Monet yhdistävät viininmaistamisen ammattimaiseen ympäristöön, jonka järjestää yksi tai useampi sommelier ja johon tarvitaan paljon kalliita ja teknisesti monimutkaisia laitteita. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Itse asiassa oma viininmaistelu on mahdollista ilman, että se on sekä hankalaa että kallista, ja me autamme sinua mielellämme oppimaan siitä lisää.

Teema & viinit

Tärkeintä viinin maistelussa ovat epäilemättä itse viinit, ja sekä viinityypit että määrät on tietenkin hallittava etukäteen.

Määrän osalta ei ole oikeaa määrää tai min./maks. määrä, mutta mitä enemmän pulloja, sitä pidempään maistelu kestää. Useimmissa tapauksissa lukumäärä määräytyy kuitenkin jossain määrin kokonaisteeman mukaan, joka muutoin tarjoaa sekä mahdollisuuksia että rajoituksia. Esimerkiksi ranskalaisista viineistä tai ranskalaisista punaviineistä voi tulla liian laaja aihe, mutta Burgundian eri appellaatioiden tai La Morran kymmenen eri tuottajan Barolon Pinot noir on helpompi hallita, jolloin maistelussa on selkeä yhteinen lanka.

Jos valitset monipuolisemman teeman, jossa on eri maista peräisin olevia viinejä, on myös hyvä miettiä järjestystä. Tässä voit rakentaa maistelua aivan kuten järjestäisit eri ruokalajeja illalliselle, eli aloita kuplien kanssa, siirry vaaleisiin valkoviineihin, sitten rasvaisiin ja monivivahteisiin valkoviineihin, sitten punaviineihin, aloita myös kevyistä ja lopeta jälkiruokaviineihin, portviineihin jne.

Anna aistiesi puhua

Erittäin käytännöllinen, viinin maistelua kannattaa pitää aistikokemuksena. Sillä vaikka teoria, tuottajat, kunnat, viinirypäleet jne. ovat tärkeitä, on viime kädessä kyse hyvän viinin kokeilemisesta ja nauttimisesta oikeissa olosuhteissa.

Viinissä on kyse muustakin kuin vain maistelusta, ja siinä silmät ja nenä ovat avuksi. Jo ennen kuin otat ensimmäisen siemauksen viiniä, voit pitää silmällä viinin viskositeettia (rakennetta) ja väriä ja yrittää arvioida, onko kyseessä vahva viini ja kuinka vanha viini voi olla. Voimakas viini "paljastuu" tyypillisesti lasin sisäpuolelle ilmestyvien rajujen verhojen muodossa, kun viiniä pyöritetään.

Voit rajoittaa viinin ikää pitämällä lasia kulmassa ja katsomalla viinin väriä pinnalta lasin sisäpuolelle. Jos väri on sinertävä/violetti, se on tyypillisesti nuorempi (alle viisi vuotta vanha) viini, ja jos se on tummempi tai ruskeampi/sameampi, se voi olla huomattavasti vanhempi viini.

Vastaavasti nenäsi voi auttaa arvioimaan, onko kyseessä hapan viini (usein sitrusvivahteiden muodossa) vai hyvin tynnyrikypsytetty viini, jossa on selkeät tammen ja vaniljan aromaattiset vivahteet. Lisäksi on tietenkin joitakin viinejä, joissa on klassisia aromaattisia piirteitä, kuten Sangiovese-rypäleen kirsikoita tai Syrah/Shiraz-rypäleen pippuria.

Älä tingi laitteista

Viinin maisteluun voi tarvita paljon varusteita riippuen siitä, kuinka paljon sillä haluaa tehdä. Lasit antavat itsestään, mutta mitkä lasit? Jos aloitat maistelun useilla eri viineillä (mukaan lukien kuohuviinit) etkä halua vaihtaa laseja joka kerta, kun vaihdat viinityyppiä, joudut tinkimään lasityypistä ja valitsemaan lasin, jota käytetään koko maistelun ajan. Kyseessä on tyypillisesti ns. maistelulasi tai yleislasi, jota voidaan käyttää helposti samppanjalle sekä vahvoille Bordeaux-viineille Cabernet sauvignonissa.

Jos etsit ratkaisevaa sokeaa maistelua, jossa viinin tyyppiäkään ei paljasteta etukäteen, tarjolla on myös mustaviinilaseja, jotka todella tuovat makusi ja tuoksusi töihin. Nämä lasit ovat ihanteellisia, jos haluat testata teoriaa siitä, että kylmä punaviini voi huijata sinut luulemaan, että kyseessä on valkoviini. Jos taas olet päättänyt etukäteen, että maistelussa käytetään ainoastaan Burgundian Pinot noiria, Burgundy-lasit ovat itsestään selviä.

Toinen sokean maistelun väline on ns. pullosukka/piilo. Sen lisäksi, että eettisyys piilotetaan pulloon, se voi auttaa myös piilottamaan pullon muodon, jotta sinulla ei ole ennakkokäsitystä siitä, onko viini Alsacesta vai Burgundista.

Useimpiin ammattimaisteluihin asennetaan sylkiämpäreitä, ja tämä voi luonnollisesti olla eduksi, jos maistellaan yli 100 viiniä riippumatta siitä, oletko autossa vai et. Sylkiämpäreitä on saatavana eri kokoisina, mutta yleensä sylkiämpäreitä on oltava yksi pöytää kohden, tai jos pöytä on suuri, riittävästi, jotta ne ovat kaikkien osallistujien ulottuvilla.

Hyvä avaaja on tietenkin myös välttämätön, mutta sen ei tarvitse olla upea, ja useimmissa tapauksissa tavallinen tarjoilijan avaaja toimii loistavasti. Kehittyneemmän pullonavaajan käyttö voi olla eduksi hyvin vanhoille viineille, joiden korkit ovat liian kuivia ja alkaneet murentua.

Valmistelut

Viinin maisteluun voi valmistautua monella tavalla. Sokeassa maistelussa kannattaa käyttää tuoksusettiä, jossa voi harjoitella viinien erilaisten ja tyypillisten tuoksunuottien luonnepiirteitä. Lisäksi viinirypäleistä ja alueista lukeminen voi olla hauskaa ja opettavaista, jos tunnet teeman etukäteen.

Käytännössä on kuitenkin hyödyllistä tietää, onko yksi tai useampi viini dekantoitava tai hapetettava ennen maistamista ja missä lämpötilassa viinit on tarjoiltava. Paikallinen viininmyyjä voi auttaa jälkimmäisessä, sillä jopa puna- ja valkoviinien välillä voi olla suuria eroja sen suhteen, mikä lämpötila sopii parhaiten. Esimerkiksi Burgundin pinot noir tarjoillaan yleensä matalammassa lämpötilassa (12-16 astetta) kuin Kalifornian zinfandel (16-20 astetta), samoin kuin tynnyrikypsytetty Chardonnay vähintään 4 astetta lämpimämpänä kuin Portugalin vinho verde. Samoin paremmat samppanjat voidaan tarjoilla temperamenttisemmin kuin cava ja prosecco.

Ilmastus ja dekantointi riippuvat myös yksittäisestä pullosta, mutta yleensä dekantointi on tarpeen vanhemmissa viineissä, joissa on saostumisvaara. Tässä dekantteri menee sisään ja suodattaa sedimentin niin, että jäljelle jää vain puhdasta viiniä. Hapetus antaa viinille ilmaa, ja se on yleensä tärkeämpää nuoremmille viineille, esimerkiksi jos ne ovat liian nuoria juotavaksi. Sitä vastoin vanhemmille viineille (väh. kymmenen vuotta), koska viini voi alkaa hapettua, jos se joutuu kosketuksiin ilman kanssa.

Ilmastus voi kestää viinistä riippuen tunnista neljään, ja myös tässä kannattaa kysyä neuvoa viininmyyjältä. Taniinipitoisten viinien, kuten Barolon ja Ribera del Dueron, on kuitenkin yleensä avauduttava hieman hapettumisen avulla. Kannattaa myös korostaa, että ilmastuksen ei tarvitse tapahtua karahvissa, vaan se voi tapahtua minkälaisessa astiassa tahansa (esim. lautanen), jossa on leveä pinta. Samalla se tarkoittaa, että viinipullon avaaminen ja sen jättäminen pystyyn ei auta, sillä hyvin vähän ilmaa pääsee luonnollisesti viiniin pullon kaulan kapean aukon kautta.

Tilaa uutiskirjeemme

Rekisteröityessäsi hyväksyt tietosuojakäytäntömme. Voit peruuttaa tilauksen milloin tahansa.