Viinikokoelman rakentaminen

luotu aikana

Viinikokoelman rakentaminen

Hyvä viinikokoelma sisältää paljon upeita elämyksiä (ja paljon ihania pulloja). Oman viinikellarin perustaminen – vaikkei se oikeasti maan sisässä sijaitsisikaan – ja ylläpito ei ole mitenkään vaikeaa. Sen ei myöskään tarvitse maksaa omaisuuksia.

Yksinkertaista matematiikkaa

Hyvän viinikokoelman rakentamisesta on monia etuja. Se on helppoa ja opettavaista eikä sen tarvitse olla kallista.

Sen lisäksi, että viinikokoelmastasi löytyisi aina oikea viini oikeaan tilanteeseen,  viinikokoelma tarjoaa sinulle pitkäaikaisen nautinnon ja ilon  lisäksi paljon opettavaista tietoa.

Viinien kerääminen voidaan jakaa kahteen päätarkoitukseen. Toisaalta on hienoa, että sinulla on laaja valikoima viinejä, joista pidät. Toisaalta on hauskaa maistaa, millaiseksi maku on kehittynyt viineissä, jotka on jätetty odottamaan oikeaa hetkeä.

Lisäksi vaarana on, että alat etsiä viineihisi sopivia ruokia, eikä päinvastoin.

Käytä ja täydennä valikoimaa samanaikaisesti

Klassinen nyrkkisääntö on "yksi ulos, kaksi sisään". Heti kun avaat pullon, lisää kokoelmaasi kaksi uutta pulloa. Viinikokoelman ideana on kasvattaa kokoelmaasi vähitellen ja maistella sitä samalla.

Jos et ole vielä hankkinut viinikokoelmaa, kannattaa aloittaa muutamasta pullosta, jotka ovat joko hieman hintavampia tai tarkoitettu pitkäaikaiseen säilytykseen.

Saat lisätietoa myyjältä, joka kertoo mitkä pullot voivat jäädä omiin oloihinsa muutamaksi vuodeksi tai pidempäänkin.  

Suosikit ja uutiset

Jos olet utelias viinin suhteen, tiedät jo varmaankin millaisista viineistä pidät. Se voi olla tietty rypälelajike, maa, alue tai viinilaji, jonka aina tunnut valitsevan uudelleen.

Rakenna vankka valikoima suosikkeja, joissa on hieman vaihtelua vuosikerran, viinitilan ym. suhteen. On aina ilo palata siihen, mitä rakastat. 

Jos pidät ranskalaisista viineistä, kannattaa täydentää viinivalikoimaa klassikoilla kuten Bordeaux, Champagne, Bourgogne ja Rhône. Joskus on myös hauskaa poiketa polulta aina välillä, eikä se useinkaan käy budjetille. Näin löydät upeita tuotteita vähemmän kysytyiltä alueilta, kuten Loire, Provence, Etelä-Ranska, Jura, Alsace ja niin edelleen, jopa edullisemmin, koska globaali kysyntä ei ole näillä alueilla yhtä raskasta.

Sama koskee Italiaa, jossa on runsaasti kultaa myös Piemonten, Veneton ja Toscanan ulkopuolella. Kokeile esimerkiksi Lombardian Franciacortan pirskahtelevia viinejä, jotka ovat monie samppanjalajien veroisia. Tirolin ja Friulin raikkaat valkoviinit ovat maailmanluokkaa, ja Sisiliassa sijaitsevan Etnan viinit ovat tällä hetkellä valtavan suosittuja (juoni täysin tarkoituksellinen).

Jos amerikkalaiset viinit miellyttävät, maassa on paljon mahdollisuuksia: Ainoa osavaltio, joka ei tuota viiniä, on Alaska.

Ja muuten, monet valkoviinit ikääntyvät hyvin. Kuivat, makeat ja kuplivat.  

Makumieltymykset muuttuvat

Jos haluat kokeilla uusia asioita, huomaat ajan mittaan, että makumieltymyksesi muuttuvat kokemuksen myötä. Tulet yksinkertaisesti tietoisemmaksi viineissä olevista uusista vivahteista. Samalla löydät uusia tuotteita viinikauppiailta, lehdistöstä tai ystäviltäsi.

Monet viininnörtit ovat aloittaneet Amaronen lempeällä olemuksella ja siirtyvät vähitellen Champagnen ja Bourgognen eleganssiin ja hienostuneisuuteen. Tiedät siis, että mieltymyksesi saattavat muuttua.

Ja tästä alkaa se suuri seikkailu. Vastineeksi pelottomuus palkitaan komeasti, ja vieraasi saavat kauttasi useisiin hienoihin viinilaatuihin.

Yhteenveto annetuista ohjeista:

  • Yksi ulos, kaksi sisään
  • Pysyttele suosikeissasi ja ole avoin uusille asioille
  • Suosi pidempään säilytettäviä viinejä äläkä valitse aina vain pöytäviiniä täksi illaksi.
  • Käytä viinikauppaa ja etsi tietoa kirjan ja verkkokaupan avulla

Muistutamme myös miten tärkeitä kaikki viinitarvikkeet ovat. Se koskee erityisesti viinin säilyttämistä; olivat ne kellarissa, vaatekaappisi pohjalla tai viininjääkaapissa.

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 


Ei kommentteja
Lisää oma kommentti

Voit vertailla enintään kolmea tuotetta
Vertaile
MAX 3 yksikköä
Pullojen määräPullojen määrä
PullotyyppiPullotyyppi
JäähdytysalueetJäähdytysalueet
Energia/kwhEnergia/kwh
SijaintiSijainti
Melutaso (dB)Melutaso (dB)
Hyllyjen määräHyllyjen määrä
KorkeusKorkeus
LeveysLeveys
SyvyysSyvyys
Käännettävä oviKäännettävä ovi